Hoei in Wallonië,

Hoei in België – Wallonië , aan de Maas, is ideaal gelegen tussen Namen en Luik, Wallonië. Dit is waar vroeger de karavanen van schepen getrokken door paarden werden belt. Op een dag halend overeen met dertig kilometer, dat is de reden waarom de steden aan de Maas zijn met +/- 30kms van elkaar … De stad is een van de oudste van het land. Zijn oorsprong is onbekend, maar is direct toe te schrijven aan de Romeinen. Kroniekschrijvers melden dat de Romeinse keizer Antoninus Pius zei, kwam in Huy in het jaar 148 door René Dubois, en dat, in de liefde, besloot hij naar een kasteel op de rots te bouwen met uitzicht op de stad die aldus ontwikkelde dit keer rond het castrum van de rechteroever.Een goudengids voor uw volgend bezoek in onze mooie stad Hoei

De oorsprong

De oorsprong van het woord “Hoei” is controversieel. Sommige toeschrijven aan het einde van de oude Franse “Höhi” betekent “hoogte”; anderen, zoals René Dubois, denk dat het woord komt van de naam van de rivier die door de stad loopt: de Hoyoux waarvan de oorspronkelijke naam was Hoyum. De rivier hield de verkleinwoord Hoyolus, werd Hoyoux. Ten tijde van keizer Antoninus, volgens de traditie, Huy zou hebben de naam “Bienfaite Stad” en het kasteel van “Bienassis” uitgevoerd. Vanaf de tweede eeuw, aan de voet van de rots, Saint Materne zou hebben gewijd aan de Maagd heiligdom, voorouder van onze Collegiale. Voordat het jaar duizend, de geschiedenis van Hoei is nog onbekend. Slechts een paar documenten enig licht werpen op deze donkere periode bleef leven van onze stad. Melding wordt gemaakt, voor het eerst in 636 in een testament. De stad was oorspronkelijk de hoofdstad van een provincie waar er weinig informatie. De laatste telling, Ansfrid, schonk het aan Notger, bisschop van Luik in 985. Het Prinsbisdom Luik was een toestand van het Duitse Rijk. St. Domitianus, bisschop van Tongeren, geëvangeliseerd Maaslandse stad uit de zesde eeuw en Hutois koos als de eerste beschermheer van hun stad. Deze conversie inspanning genaamd twee kerken weer: de ene gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw in 634 en een in Saint Como. regionale markt en stap Skippers Huy biedt het beeld van een economische cel klein, maar zeer actief, die de Merovingische periode kenmerkt. Het bestaan ​​van een zeer productieve mint en aanwezigheid op de omliggende heuvels van wijngaarden welvarend genoeg is om de ontwikkelingen die in de zevende eeuw had genomen certificeren, de agglomeratie geboren aan de samenvloeiing van de Maas en Hoyoux. De wijk Batta organiseert dan de eerste sectoren: bronsgieterijen, hoorn-cutters, bot en pottenbakkers.

In de nieuwe administratieve geografie dat het Heilige Roomse keizer Otto Ier ontwikkelt, Huy werd de zetel van een provincie in 941, die echter, had een kortstondige bestaan, de laatste eigenaar, Ansfrid, af te stoten in de winst- de kerk van Luik in 985. Hoei gevolgd sinds het lot van het Prinsdom Luik, werd ze de tweede “good city”. Het ondernemingsklimaat twee eeuwen eerder geïdentificeerd ging door versterking. Urban welvaart, gekenmerkt door de uitbreiding van de nederzettingen, gaf al snel de kooplieden van de stad een collectieve bewustwording van hun rechten. Aan de oevers van Hoyoux bijzonder, waren er veel leerlooiers, vollers, boilermakers, timmerlieden … De meest krachtige beroep was Febvres. De Huy metallurgie gaat ongetwijfeld ver terug in het verleden, begunstigd door de Hoyoux bevorderlijk is voor de vestiging van waterraderen, smederijen en ovens ervaren in Huy, sinds de Middeleeuwen, een ongekende gouden eeuw. Koper batterij, bloeiende industrie in Huy stad, werd in heel Europa geëxporteerd uit de elfde eeuw. Deze omvatten illustere artiesten
Renier de Huy (doopvont St. Bartholomew in Luik) en Godfried van Hoei (relikwieën van St. Mengold en St. Domitianus naar de universiteit Huy).

Het Handvest van de Vrijheid

Een pionier in de commerciële, Huy was ook in de politiek. In 1066, het Theoduinus bisschop van Beieren, in ruil voor de helft van hun persoonlijke bezittingen voor de financiering van de wederopbouw van de Notre Dame Huy het charter van de vrijheden, eerste in zijn soort in West-Europa verleend.

De tijd van de kruistochten

Op het religieuze vlak, de Eerste Kruistocht (1096-1099) bracht ons land bekende predikant Peter de Kluizenaar, partij oprichter en harangue de drukte, volgens de legende, de abdij Neufmoustier, terwijl in ” Clair Place “creëert het klooster waarin de moedermaatschappij van de kruisheren orde zal worden. De gordijnen is de economische motor van de dertiende en veertiende eeuw. De ontdekking van hutoises valuta’s in Rusland en Scandinavië toont het commerciële belang van de stad Huy op dat moment. Het kasteel werd een machtig fort, waar zich terugtrekken in Luik prinsen in strijd met hun onderdanen. Werd aanzienlijk uitgebreid, aangelegd, bristling torens en extra wanden, maar ook versierd en verrijkt met verschillende kamers. Huy werd toen een stad van plezier en het leven ontvouwen in al hun pracht de pracht en weelde van het hof van Bourgondië. Het is deze vijftiende eeuw de symbolische keuze van het kasteel dateert eveneens als een mijlpaal van de stad. Maar de briljante lot Huy tot nu toe genoten tast langzaam Huy wordt een slachtoffer van zijn strategische positie. Het fort moest veel zetels (twaalf in dertig jaar) en branden, plunderingen, moorden en epidemieën verwoest vele malen de prachtige Maas stad te ondergaan. De cultuur van de wijnstok, eens zo bloeiende (500.000 liter Briolet per jaar), in gevaar als gevolg van deze verschillende invasies en Huy wijnmakers zijn niet meer tegenwoordig legio.

Onze Lieve Vrouw Collegiale

Victor Hugo

Victor HUGO was al het schrijven: “De heuvels zijn dicht, de rivier en de weg ontmoeten, zien we enorme bastions verslaafd als een adelaarsnest op de bodem van een rots, een mooie kerk van de veertiende eeuw aangeklampt een hoge toren plein, een stadspoort geflankeerd door een gracht geruïneerd. Dwing charmante huizen uitgevonden voor recreatie oog door genie zo rijk, zo fantastisch en zo geestelijke wedergeboorte, begon in de Maas met hun bloeiende terrassen aan beide zijden een oude brug. het is in Huy. Huy en Dinant zijn de twee mooiste steden er ….. Huy op de Maas ligt halverwege tussen Namen en Luik als Namen en Dinant tussen Givet . Huy, die nog steeds een geduchte citadel was ooit een gemeenschappelijke en oorlogvoerende en aanhoudende belegeringen tegen die van Luik. Na Hoei begint deze verrukkelijke contrast dat is het landschap van de Maas. Niets is ernstiger dan de rotsen; niets meer dan lachen weiden. Er is enige rechtovereind heuvels van wijngaarden en palen dat wijn geven. Dit, geloof ik, de enige wijngaard in België … ”

In 1715, het Verdrag van Barrier beval de vernietiging van Tchestia, het vlaggenschip van de Europese militaire architectuur. Maar blij te ontdoen van de oorzaak van al hun ellende, de Hutois kregen druk ontmantelen hun kasteel steen voor steen. Voor een eeuw, de rots bleef onaangetast door de bouw. Het was niet tot 6 april 1818 Wat de eerste steen gelegd van de sterke stroming, die nooit de aanval positie geserveerd, maar wist het lijden van veel soldaten tijdens de eerste twee wereldoorlogen van de twintigste eeuw. Huy kan eindelijk ademen en het is nog steeds groeiende activiteiten, zoals briefpapier, sieraden en later industrialisering, die in de negentiende eeuw toegestaan ​​meerdere gezinnen te hutoises fortuin weten (inclusief de Delloye, Godin ), een bijnaam ook Huy “The City aan Millionaires”. Het nieuwe land werd geboren in 1830, de stad Hoei bood een van zijn eigen in de persoon van Joseph Lebeau. Als de huidige crisis de stad Huy en zijn oude industrieën niet heeft gespaard, de productie van tin delen blijft een van de pareltjes van lokale ambachten en is internationaal geëxporteerd. Huy heeft aangepast en het toerisme is uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van de stad. historische monumenten, natuurlijke plaatsen van zeldzame schoonheid, religieuze gebouwen en burgerlijke bouwkunde wachten op bezoekers, veel rush naar de poorten van Hoei.

Sommige van onze beroemde mensen ….

Peter de Kluizenaar Amiens geboren circa 1050, overleden in Huy Neufmoustier in het klooster in 1115. Arlette de Huy, de moeder van Willem de Veroveraar, het heeft zijn standbeeld in de buurt van het centrale plein. Theoduinus van Beieren, begraven op de Notre Dame van Huy sinds 1066, had hij bouwde. Renier de Huy, Mosan goudsmid, vermoedelijke auteur van de doopvont van Sint-Bartholomeus collegiale Luik Hoei werd geboren in de twaalfde eeuw. Godefroid de Claire, ook wel Godefroy Claire Mosan goudsmid, geboren in Hoei in de twaalfde eeuw. Jean-Colin Maillard Hutois krijger die de graaf van Leuven in de tiende eeuw vochten. Sainte Yvette van Hoei (1157-1228), weduwe en kluizenaar mystique.Patrick Sarsfield (Iers: Pádraig Sáirséal), geboren omstreeks 1660 in Lucan (Ierland), stierf kort na de slag van Neerwinden (29 juli 1693) in Huy, is een Ierse soldaat van de Jacobitische partij. John Joseph Merlin, geboren 17 september 1735 in Huy, overleden 4 mei 1803 in Londen, is een uitvinder. Joseph Lebeau (1794-1865), politicus aan wie we de verkiezing Leopold van Saksen-Coburg-Gotha danken aan de troon van België. Nestor Martin in 1859, een kleine werkplaats in Huy, tot kachels bouwen, richtte hij een industriële combineren, waar meer dan 4000 arbeiders werkten in 1958. Joseph Colmant, MD (1903-1944), figuur van weerstand. André Thirifays, geboren in Hoei in 1903 en stierf in 1992, een cijfer van de Belgische cinefiel. Belangrijkste stichter van de Belgische Cinematheque. Vader Dominique Pire, geboren in Dinant 10 februari 1910, overleden 30 januari 1969 Leuven, Nobelprijs voor de Vrede in 1958. Maurice Tillieux, geboren in Hoei in 1922, overleden in 1978, tekenaar en schrijver van het stripverhaal. André Malherbe, een voormalig motorcross kampioen. Eric Legnini, Belgische jazz pianist. Anne-Marie Lizin, politieke en feministische vrouw. Marcel Dossogne (1944-), acteur. Jean-Marie Degèsves (1945-1999), regisseur en acteur.

http://www.calameo.com/read/003378368bef7fd98a073